Saturday, June 25, 2005

利末記、約伯記及傳道書(1).......

不是有一個講座談利未記,我想不會主動去看吧,今次是林光常談養生,他是醫生,但他講的道真的很好。

利未記是祭司的手冊,重點是聖潔,神的要求是聖潔,我們又有沒有做到聖潔呢,跟從神要屬靈,聖潔由食開始,原來聖經說脂肪及血不能吃,牛、羊及豬又不能吃呀,(利3:17,利7:22-23)要孝敬父母,最後一章談許願,期待神賜下祝福在生命當中。

這就是我們的人生吧。追求聖潔及祝福。

林光常說,睡不着要看利未記,昨夜睡不着,看了3章已十分睏了,真的十分靈驗,我想我會從頭到尾看一篇利未記的,因為林光常說得十分好,我要好好看一看。

他十分風趣、搞笑,但要跟從他的飲食方法有點難度呀..........

5 Comments:

Blogger 史路比 said...

睡不着要看利未記? 我以前未合併既團契係叫利未團架..

June 27, 2005 at 9:48 PM

 
Blogger 大口仔 said...

咁d人一定瞓晒覺啦.....
hahahhahhahah

June 27, 2005 at 10:02 PM

 
Blogger 日日 said...

我睇 出、利、民、申‧都係臨瞓前的最佳選擇喎...哈哈...

June 28, 2005 at 11:57 AM

 
Anonymous 雪雪 said...

我放棄左出埃及啦...讀來讀去都出唔到埃及呀...不過,睡前讀都好似幾好咁wor...利未記我都冇正式讀過呢﹗

話時話,我其中一個想去旅行的地方係埃及呢﹗仲想去的地方有日本、加拿大、澳洲、泰國......

June 28, 2005 at 1:11 PM

 
Blogger 大口仔 said...

我諗舊約都幾多瞓覺選擇。hahahahhah

雪雪
埃及我有同事去過,佢拍左dv,睇下西乃山都幾好,但係去10日差唔多日日都睇古蹟同石,好悶囉,睇完dv都應該唔洗去。

June 28, 2005 at 10:57 PM

 

Post a Comment

<< Home